Η ωραία κοιμωμένη




        Μια φορά κι έναν καιρό, σε μία κοντινή χώρα , ζούσε ένα ζευγάρι πολύ αγαπημένο, που όλοι τους ζήλευαν και τους είχαν για παράδειγμα προς μίμηση.

       Δεν ήταν όμως ευτυχισμένοι, γιατί δεν είχαν παιδιά.
Δοκίμασαν τα πάντα, γιατρούς και γιατροσόφια, εξαντλώντας τα χρήματα , την υπομονή και την αγάπη τους, μέχρι που στο τέλος αποφάσισαν να κάνουν τάμα σε κάποιον άγιο ό,τι τους είχε απομείνει ,ως τελευταία κίνηση απελπισίας.

       Αφού πέρασαν από όλα τα μοναστήρια και τις εκκλησίες χωρίς αποτέλεσμα, κι ενώ το κομπόδεμά τους έφτανε στο τέλος του, κάποιος φίλος τους μίλησε για τον Άγιο Έρωτα. Δεν θα χρειαζόταν να δώσουν τίποτα υλικό ούτε χρήματα, ούτε λαμπάδες, ούτε χρυσάφια και μαλάματα. Μόνο έπρεπε να τάξουν πως το παιδί που θα γεννιόταν θα είχε πάντα την πόρτα και την καρδιά του ανοιχτή , όποτε το ζητούσε ο άγιος. Ανακουφισμένοι, δέχτηκαν ανεπιφύλακτα το τάμα.

      Έτσι έγινε κι ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι, την ώρα που ο ήλιος έλαμπε, ήρθε στην ζωή τους , πρόωρο, βιαστικό να γνωρίσει τον κόσμο, ένα κοριτσάκι. Μικροκαμωμένο, φωνακλάδικο, με λαμπερά μάτια και πυκνά μαύρα μαλλιά, μπήκε στην ζωή τους και την άλλαξε για πάντα.
Είχαν ξεχάσει το τάμα και τον άγιο , μέχρι που η κόρη τους μπήκε στην εφηβεία. Ο πρώτος έρωτας ήρθε και την συνεπήρε σαν κύμα άγριο και αγνόησε επιδεικτικά όλες τις συμβουλές και τις νουθεσίες των γονιών και των φίλων. Στο διάβα του έμαθε πως μέσα της κατοικούσε κι ένα άλλο πλάσμα, διψασμένο, πεινασμένο κι άγριο, που ζητούσε να δίνει συνεχώς, μέχρι που εξαντλημένη να λιποθυμήσει.

      Κι ενώ βίωνε μέσα της τόσο έντονα το πάθος και τον πόθο , παρατήρησε έκπληκτη, πως όλοι την κοιτούσαν με οίκτο και περίεργη τρυφερότητα. Προσπάθησε να τους μιλήσει, αλλά ανακάλυψε πως δεν μπορούσε να κινήσει τα χείλη της κι ότι όλοι γύρω της αιωρούνταν σαν σε όνειρο. Έκπληκτη , κατάλαβε πως για τους άλλους, φαινόταν πως κοιμάται με έναν ύπνο βαθύ κι ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους.

      Οι γονείς της πανικόβλητοι έτρεξαν στον παλιό τους φίλο να ρωτήσουν αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βοηθήσουν την κόρη τους. Αυτός τους απάντησε χωρίς δισταγμό, πως μόλις φύγει ο άγιος, το κορίτσι θα συνέλθει. Η μόνη περίπτωση να μείνει σε αυτήν την κατάσταση, είναι άμα την δαγκώσει το φίδι της προδοσίας.

     Τα χρόνια περνούσαν και το κορίτσι , που έγινε γυναίκα, εξακολουθούσε να πέφτει στον ύπνο του άγιου έρωτα για μερικούς μήνες, μερικά χρόνια, αλλά πάντα ξυπνούσε μετά κεφάτη και γεμάτη όρεξη για ζωή. Κανείς πλέον δεν ανησυχούσε για αυτήν την παράδοξη συμπεριφορά , κανείς δεν ξαφνιαζόταν και η ίδια θεωρούσε πως έτσι συμβαίνει με τον περισσότερο κόσμο και ενώ ο άγιος την τυραννούσε, αυτή πάντα το διασκέδαζε και πίστευε πως αυτός ο ύπνος την αναζωογονούσε και της έδινε δυνάμεις.

     Οι επισκέψεις σιγά σιγά αραίωσαν. Σπάνια πια κοιμόταν και η διάρκεια του ύπνου ήταν πιο σύντομη, κάποια λεπτά, κάποιες ώρες. Μην ξέροντας τι κάνει όλες αυτές τις μέρες, που περνούσε ξύπνια, άρχισε να βρίσκει καθησυχαστικές ρουτίνες, που τις επέτρεπαν να ονειρεύεται ξύπνια, και να κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά.

     Πίστευε πως το τάμα είχε πληρωθεί και ότι δεν θα ξανασυναντούσε τον άγιο, όταν εμφανίστηκε άξαφνα μπροστά της. Χωρίς δισταγμό αφέθηκε να παρασυρθεί από την οικεία αίσθηση του πόθου, ένιωσε πάλι ζωντανή καθώς έπεφτε για πολλοστή φορά στο λήθαργο του έρωτα.

     Τον ένιωσε να φεύγει από κοντά της και προσπάθησε να ανοίξει τα μάτια της, έτοιμη για την επάνοδο. Τότε ήταν που ένιωσε την δαγκωνιά στο πόδι. Αισθάνθηκε το κορμί της να μυρμηγκιάζει καθώς το δηλητήριο προχωρούσε προς την καρδιά της.

     Κάθε προσπάθεια να ξυπνήσει την έριχνε σε ολοένα και πιο βαθύ ύπνο. Και μόλις άνοιγε τα μάτια της, αντίκριζε το φίδι απέναντί της. Ο έρωτας ξανάρθε κι έφυγε με τον ίδιο τρόπο, αφήνοντάς την να κοιμάται, χωρίς να βρίσκει πλέον ανάπαυλα στην ζωή.

     Πανικόβλητοι οι γονείς έτρεξαν πάλι στον παλιό τους φίλο .Εκείνος τους είπε πως δεν γνωρίζει ποια είναι η θεραπεία. Έπεσαν στα γόνατα και τον παρακάλεσαν να μεσολαβήσει στον θεό , τάζοντας ότι είχαν και δεν είχαν. Τους είπε ότι θα το προσπαθούσε.
Μερικές μέρες αργότερα πήγε να τους επισκεφτεί. Βρήκε την γυναίκα ξαπλωμένη στο κρεβάτι της να κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά, έχοντας αγκαλιά το φίδι, να της δαγκώνει τα χείλη. Οι γονείς τον κοίταξαν γεμάτοι προσμονή.

     «Το μόνο αντίδοτο στον δάγκωμα του φιδιού της προδοσίας είναι να βρεθεί αυτός , που ξεπερνώντας το φόβο του, θα την αγκαλιάσει, μαζί με το φίδι, και θα της δώσει ένα βαθύ φιλί , ρουφώντας από τα χείλη της το δηλητήριο», τους είπε. «Έτσι και γίνει αυτό, η κόρη σας θα είναι ελεύθερη για πάντα και από το τάμα και από τον άγιο.»

      Οι γονείς του φίλησαν τα χέρια και άρχισαν αμέσως να ψάχνουν τον άντρα αυτόν, που θα έφερνε σε πέρας την αποστολή. Βάλανε παντού αγγελίες και ανακοινώσεις, έταξαν μεγάλη αμοιβή για όποιον τα κατάφερνε και περίμεναν.

     Πέρασε καιρός. Πολλοί ήρθαν να δοκιμάσουν, αλλά έκαναν πίσω όταν αγκαλιάζοντας την , νιώθανε την κρυάδα του φιδιού να τους παγώνει το κορμί και αντίκριζαν τα δαγκωμένα χείλη της.

     Μία μέρα εμφανίστηκε μπροστά τους ένας νεαρός άντρας. Αφού κοίταξε καλά την γυναίκα, ζήτησε από τους γονείς την άδεια να δοκιμάσει κι αυτός, λέγοντας πως το μόνο που ήθελε ως ανταμοιβή ήταν η αγάπη της κόρης τους. Οι γονείς του την έδωσαν και τον κοίταξαν με ελπίδα καθώς την πλησίασε.

     Έσκυψε χωρίς δισταγμό, την αγκάλιασε και την φίλησε στα χείλη για πολύ ώρα, μέχρι που το φίδι εξαφανίστηκε . Η γυναίκα ανακάθισε στο κρεβάτι και κοίταξε γύρω της με περιέργεια. Σηκώθηκε χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά στον νεαρό άντρα και πήγε στον καθρέφτη. Κοίταξε τα πρησμένα χείλη της και τα χάιδεψε με νοσταλγία.

     Γύρισε και τον κοίταξε με μίσος. «Ποιος σου ζήτησε να με ξυπνήσεις; Ποιος σου είπε πως θέλω να λυτρωθώ; Χίλιες φορές στην αγκαλιά του ύπνου του φιδιού, παρά ξύπνια να προχωρώ στο πλευρό σου δίχως έρωτα».

Ο άντρας έφυγε.
Ο έρωτας δεν ξανάρθε.
Το φίδι δεν την ξαναεπισκέφτηκε.
Κι η γυναίκα έμεινε ξύπνια και μόνη.

19 σχόλια:

  1. Καλέ μου λύκε, δεν το πιστεύω!!
    Πρώτη φορά που συμφωνούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρω ότι κατά βάθος στεναχωρέθηκες..ζεις για να διαφωνείς..αλλά τι να κάνουμε, δεν παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λαθος..Παντα περνω αυτο που ..θελω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. περιμενω καινουργια....μπαφιασα...
    με την καταστολη σου...κατεβα...
    αλλα το νου σου στα πηγαδια..
    μην νομιζεις οτι εγινες καλα..
    στην αναρρωση εισαι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Λύκε της Κοκκινοσκουφίτσας (που σε άλλους κύκλους είναι γνωστή και με το κωδικό όνομα "Ελεφαντάκι"!)....

    Στην αρχή νόμιζα ότι διαφωνούσα με το ποστ σου, αλλά τελικά μάλλον συμφωνώ!

    Ειδικά αυτό για την ανάρρωση, ξαναπέστο!

    Κι ευτυχώς για μας, η επιστήμη κάνει θαύματα! Ελπίζουμε ότι εν τέλει θα αναρρώσει! Πάντα υπάρχει ελπίδα! (ξέρεις, η τύπισσα που πεθαίνει πάντα τελευταία!)....

    Cheers,
    M@t (ή πιγκουϊνάκι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν πρέπει να θυμώσω ή να γελάσω!!
    Ο καλός μου λύκος και το πιγκουινάκι μου(προδότης) κάνανε κόμμα εναντίον μου!
    Κρατήστε τα σπαθιά (ο λύκος) και τα 45άρια σας (το πιγκουινάκι) και αφήστε με τα τριαντάφυλλά μου...
    ΕΙΜΑΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...είπε το Ελεφαντάκι, την ώρα που του περνούσαν το ζουρλομανδύα!

    Μωρέ, και κομμάτια να 'σαι, εμείς σ' αγαπάμε!

    Άλλωστε, τι νομίζεις?! Η μοναδική είσαι που έχεις καμμένα pixels? Στην ίδια συνομοταξία ανήκουμε! :P

    Μάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λυκάκος.... Ελεφαντάκι.... Πιγκουϊνάκι.....

    Χμμμμ...

    We 're soooooo ruined, λέμε! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εσύ μικρό,όπως σου έχω επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν, σταμάτα να παίρνεις τα ληγμένα σου και γρήγορα στο Νότιο Πόλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Of course, you realise this means war!

    Οκ, θα πάω στον Πόλο μου, να δούμε τι θα καταλάβεις!

    Όσο για τα ληγμένα, είναι από τα δικά σου! Αυτά τα κόκκινα που έχεις πάνω στο γραφείο! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. την ειδες φιλη μου εσενα λεω με το 45 αρι..
    μας εβγαλε γλωσσα ο λαζαρος..
    δεν την εριχνες μια στο κεφαλι με το 45 αρι.
    και εγω να της εκοβα τη γλωσσα..με το
    σπαθι..ας τα ακουσουμε τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άσε λυκάκο μου.... Εγώ τ' ακούω από το πρωί! Overdose έχω πάθει!

    Ειδικά αυτό το "είμαι καλά"!..... Ποιον πάει να κοροϊδέψει δεν ξέρω!

    Προετοιμάσου! Ακολουθεί επίθεση με το τριαντάφυλλο!

    Άουτς!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δύο εναντίον ενός..και μάλιστα οπλισμένοι...
    Που πήγε η δικαιοσύνη και ο ιπποτισμός;
    Τσ,τσ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγάπη μου, μη μπερδεύεσαι!.....

    Αυτά, είναι σε άλλο παραμύθι! :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι, γιατί σ' αυτό το παραμύθι δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο!!!
    Στο πηγάδι λοιπόν..άντε, καλά να περάσετε εσείς εκεί πάνω..και μην ρίχνετε σκοινί..
    θα ανέβω μόνη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από αύριο το κωδικό σου όνομα αλλάζει και γίνεται κάφρος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ρε..45 ..αρι κανε το καλο.και ριχτο..
    στο πηγαδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή