Το χριστουγεννιάτικο δέντρο





Παραμονή Χριστουγέννων κι η Δήμητρα ένιωθε το στήθος της βαρύ και την ανάσα της κομμένη.
Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η αναμονή της γιορτής την άδειαζε από συναισθήματα και ενέργεια και η συνηθισμένη της αισιοδοξία δεν αρκούσε για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Είχε περάσει όλη την μέρα προσπαθώντας να ξυπνήσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Ούτε τα κάλαντα, που ήταν το αγαπημένο της ξυπνητήρι δεν μπόρεσαν να την κάνουν να συνέλθει. Στην καρδιά της υπήρχε ένα κενό, που μεγάλωνε συνεχώς.
Έκλεισε όλα τα φώτα και κάθισε δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα φωτάκια που αναβόσβηναν, ακολουθούσαν τους παλμούς της καρδιάς της κι αυτό άρχισε να την ηρεμεί. Έμεινε έτσι καθισμένη για αρκετή ώρα, αδειάζοντας το κεφάλι της από τις σκέψεις, τα προβλήματα, τους εφιάλτες, που την κυνηγούσαν όλη την μέρα. Κρατήθηκε από το παρήγορο φως σαν ναυαγός από την σανίδα σωτηρίας, που ανέλπιστα βρίσκει μπροστά του. Κοίταξε το δέντρο κι ένα χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό της.
       Ποτέ δεν της άρεσαν τα στολισμένα με τάξη και σχέδιο χριστουγεννιάτικα δέντρα. Οι ομοιόμορφες μπάλες, ταχτοποιημένες κατά μέγεθος και σχήμα, αυστηρά και λιτά, ώστε να συμβαδίζουν με το πρότυπο, που έχουν αρκετοί στο μυαλό τους. Το δικό της δέντρο ήταν πάντα φορτωμένο σαν λατέρνα, με ετερόκλιτα στολίδια, που όμως όλα της θύμιζαν κάτι, ήταν δεμένα με στιγμές από τα παιδικά της χρόνια ως σήμερα. Παλιές γυάλινες μπάλες, ασημένιες κουκουνάρες, πήλινα αγγελάκια, καμπανούλες, φτηνά και ακριβά στολίδια, παλιά και καινούρια, σοκολατένιοι αι-βασίληδες, όλα χωρούσαν κι όλα έβρισκαν την θέση τους..
       Την μάγευε αυτό το πάντρεμα των ετερόκλιτων στολιδιών, που έκρυβαν και συμβόλιζαν τα Χριστούγεννα που είχε περάσει, αυτά που διένυε και της έδειχναν αυτά που θα έρθουν. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της σ' ένα δέντρο, με πολύχρωμα φωτάκια και ένα λαμπερό αστέρι στην κορυφή. Θα ήθελε να το άφηνε έτσι στολισμένο όλο τον χρόνο, να την περιμένει να γυρίσει από την δουλειά, να την παρηγορήσει και να της δίνει ελπίδα, αλλά ήξερε πως θα έχανε την λάμψη του, τσαλακωμένο από την καθημερινότητα και δεν τολμούσε να το διακινδυνέψει. Όχι ακόμα, όχι όσο ήταν μόνη..
      Τυλίχτηκε με την κουβέρτα, που είχε δίπλα της γι' αυτό τον σκοπό, έτσι όπως ήταν καθισμένη οκλαδόν μπροστά στο δέντρο κι ένιωσε την ζεστασιά και την απαλότητά της να την χαλαρώνουν ακόμα περισσότερο. Άπλωσε το χέρι της στα τυφλά κι έφερε το ποτήρι με το κρασί στα χείλη της, πίνοντας μια μεγάλη γουλιά κι αμέσως μετά ακόμα μία ,νιώθοντας τα μάγουλα της να καίνε. Έκλεισε τα μάτια, αισθανόμενη και κάτω από τα κλειστά της βλέφαρα τον παλμό από τα φωτάκια, πολύχρωμες λάμψεις στο σκοτάδι..
      Ξύπνησε, έχοντας στα χείλη της την γεύση του κρασιού και κάτι άλλο απροσδιόριστο, μα οικείο. Σκέπασε τα μάτια της και με τις παλάμες της, όπως συνήθιζε να κάνει κάθε πρωί, για να προστατευτεί από τον ήλιο και το φως, έσυρε τα χέρια της μέχρι τα βάση του αυχένα, κάτω από τα μαλλιά, και τα τέντωσε μπροστά της ανοίγοντας τα μάτια. Ήταν στην κρεβατοκάμαρα της, ξαπλωμένη στο κρεβάτι, χωρίς να έχει ιδέα πως βρέθηκε εκεί, νιώθοντας πως κάτι είχε αλλάξει, αλλά μην μπορώντας ακόμα να συνειδητοποιήσει τι ήταν αυτό..
      Άκουσε την ανάσα δίπλα της και γύρισε το κεφάλι ξαφνιασμένη. Ο άντρας που κοιμόταν δίπλα της, άνοιξε εκείνη την στιγμή τα μάτια του και την κοίταξε τρυφερά. Γύρισε στο πλάι κι άπλωσε το χέρι του, χαϊδεύοντας το περίγραμμα του προσώπου της, ενώ πλησίασε κοντά της. Με την σιγουριά του εραστή, που ξέρει πως είναι ποθητός, κατέβασε το χέρι του προς το στήθος της και της χαμογέλασε. Το κορμί της ρίγησε κι άπλωσε το χέρια της να τον αγκαλιάσει. Όταν τα χείλη τους ενώθηκαν, τον αναγνώρισε από το φιλί..
      Απαλό και τρυφερό στην αρχή, με την οικειότητα των συζύγων, που μοιράζονται καιρό το ίδιο κρεβάτι, διερευνητικό και παθιασμένο στην συνέχεια, με τον πόθο των εραστών, που η συνήθεια επέκτεινε το πάθος αντί να το σβήσει, κατακτητικό και παραδομένο στο τέλος, με τον τρόπο που αλληλεπικαλύπτονται, όσοι αγαπούν και αγαπιούνται, χωρίς να φοβούνται να δώσουν και να πάρουν. Αυτό το φιλί, μόνο ένας άντρας μπορούσε να της το δώσει. Κι ήταν δίπλα της σκεπάζοντάς την με την αγάπη του..
      «Καλημέρα, αγάπη μου» της είπε και τα μάτια του έλαμψαν παιχνιδιάρικα, καθώς κοιτούσε το αναψοκοκκινισμένο της πρόσωπο. Η Δήμητρα άπλωσε το χέρι της και χάιδεψε τα κάτασπρα μαλλιά, έσκυψε και φίλησε τις ρυτίδες στα μάτια του και στο πρόσωπό της άστραψε το χαμόγελο, που επί σαράντα χρόνια κρατούσε μόνο γι’ αυτόν..
     «Εξακολουθείς να είσαι το αστέρι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας» είπε ο Παναγιώτης και σκούπισε με τα χείλη του τα δάκρυα, που κυλούσαν από τα μάτια της. «Σου είχα υποσχεθεί εκείνα τα Χριστούγεννα, που περάσαμε χώρια, πως θα είναι τα τελευταία που θα είμαστε μόνοι και πως θα καθόμαστε πάντα αγκαλιά δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, όσα χρόνια κι αν περάσουν.».
     Σηκώθηκε αργά από το κρεβάτι και την βοήθησε να σταθεί στα πόδια της. Την πήρε από το χέρι και πήγαν δίπλα στο σαλόνι, όπου το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο έπιανε δυσανάλογα πολύ χώρο. Κάθισαν με μεγάλη προσοχή στην μικρή κόκκινη φλοκάτη , που βρισκόταν μπροστά του κι αγκαλιαστήκανε κοιτάζοντας τα φωτάκια, που αναβόσβηναν..
     Η Δήμητρα είδε τα στολίδια, που είχαν προσθέσει στα χρόνια που πέρασαν. Καθένα τους κι ένας χρόνος της κοινής τους ζωής, ένας σταθμός για τις μικρές ανάσες τους, ένα βήμα προς το κοινό τους όνειρο..
     Είδε τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τις στιγμές ευτυχίας και τους μικρούς καυγάδες, τις καθημερινές νίκες και ήττες τους, αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη τους, που έμενε αναλλοίωτη. Έσφιξε το χέρι του, ξέροντας πως το ίδιο σκεφτόταν κι εκείνος..
     «Καλά Χριστούγεννα, αγάπη μου» του είπε τελικά, μόλις κατόρθωσε να διώξει την συγκίνηση , που έκανε την φωνή της να τρέμει. «Για όλα τα Χριστούγεννα που περάσαμε μαζί και όσα μας απομένουν. Και γι’ αυτά που θα περάσουμε στην επόμενη ζωή, κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, που θα μένει στολισμένο όλο τον χρόνο. Το δικό μας δέντρο.»

37 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια,
    ακόμη μια πολύ όμορφη ιστορία.
    Συνάμα διδακτική, γιατί... καμιά φορά, κοιτώντας στο μέλλον, κατανοούμε καλύτερα το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα πάλι, μια κατάθλιψη μ' έφερε.... Με μια υποψία χαράς...

    Περίεργο μείγμα!....

    (Btw, τι σου έχω πει για το όνομα "Παναγιώτης"?.... Γγγγκκρρρ....!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..σπάνιες τέτοιες εικόνες στις μέρες μας πλέον..οι περισσότερες "Δήμητρες" και οι περισσότεροι "Παναγιώτηδες" στολίζουν ο ένας τον άλλον με κοσμητικά του τύπου "ο γάιδαρος" και η "μουλάρα"..

    Καλή μου Φωτεινή, με αυτό το κείμενο μας έδειξες μια εξαίρεση που είναι ταυτόχρονα όμορφη, αισιόδοξη και συγκινητική!

    Σου εύχομαι μια τέτοια εξαίρεση να ζεις κι εσύ, μόνιμη διαρκή και ατελείωτη..

    Ευχές πολλές, καλές γιορτές!

    Υ.Γ. Θα χαρώ να σε δω στη συνάντηση των γυναικών bloggers που θα γίνει σύντομα! Δες το πρόγραμμά σου και πες μου.

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλη χρονια Φωτεινη με παντα ομορφες ιστοριες οπως αυτη.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αχ! Πολύ όμορφη ιστορία για να μπορεί να είναι αληθινή. Καλά το έκανες παραμύθι! Μοιάζει με μύθος!
    Καλή μου αλατοπιπερίτσα να έχεις μια όμορφη και πολύχρωμη Πρωτοχρονιά και το παραμύθι σου να το ζεις κάθε μέρα του καινούργιου χρόνου!
    Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα αδερφάκι...όλοι μας τις μέρες αυτές νιώθουμε κάπως έτσι..όμορφη η ιστορία και προπάντων με όμορφο τέλος...::))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Ανώνυμε,

    Καμιά φορά επίσης,κοιτώντας το παρελθόν, εκτιμούμε καλύτερα το παρόν και προδιαγράφουμε το μέλλον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένο μου πιγκουινάκι,

    Η κατάθλιψη μάλλον οφείλεται στο "Παναγιώτης" κι όχι στο κείμενο μου :)
    Δεσμεύομαι να μην το χρησιμοποιήσω ξανά :)

    Φιλάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένη μου Ανάσα,

    Πιστεύω πως δεν είναι τόσο σπάνιο..απλά θέλει να σκύψουμε λίγο πιο κοντά ο ένας στον άλλο..

    Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και περιμένω e-mail για την συνάντηση

    Πολλά φιλιά και ένα λαμπερό αστέρι για την νέα χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Σκρουτζάκο,

    Σ' ευχαριστώ που πέρασες και που άφησες τις ευχές σου..

    Σου χρωστώ ένα μελομακάρονο κι ένα μεγάλο χαμόγελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλέ μου George,

    Κάθε παραμύθι κρύβει μέσα του μια αλήθεια, που κάποιος έζησε, ζει ή θα ζήσει..:)
    Αλήθεια, τι ζήτησες από τον Αι-Βασίλη; :)

    Σ' ευχαριστώ για την υπέροχη ευχή..

    Καλή σου μέρα κι ένα ρόδι για την νέα χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένη μου Νάντια,

    Οι όμορφες ιστορίες έχουν νόημα και γεύση όταν τις μοιράζεσαι..

    Σ' ευχαριστώ που είσαι εδώ

    Τα φιλιά μου και το τζίνι, που σου χρωστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένε μου αδερφέ,

    Το όμορφο τέλος δεν αρκεί γι' αυτές τις μέρες..θέλουμε κι όμορφη συνέχεια..:)

    Φιλάκια και καλή συνέχεια.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για τις όμορφες εικόνες...
    Καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπημένο "Τέρας",

    Ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά και την παραπομπή..

    Καλή Χρονιά και 2010 ευχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή Μαρία,

    Σ' ευχαριστώ που πέρασες, που στάθηκες και που είδες τις εικόνες..

    Καλό βράδυ και καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλη χρονια Φωτεινη μου με 2010 ευχες για 2010 ακομη ιστοριες να μας προσφερεις...Την αγαπη μου!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπημένη μου Βούλα,

    Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και κυρίως για την αγάπη..

    Τα φιλιά μου κι ένα κομμάτι βασιλόπιτα (δεν βρήκαμε ακόμα το φλουρί!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ομορφη Ιστορια με ενα Πραγματικα υπεροχο
    Ζευγαρι. Οσο για το μελομακαρονο... και τα
    Καλαντα... ουτε τα καλαντα μου αρεσουν ουτε τα
    μελομακαρονα:)) απο τις γιορτες μου αρεσε
    μονο το ξεστολισμα του δενδρου που το
    ξεστολιζα με την σφενδονα... Καλη χρονια
    και χρονια καλα να Εχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλέ μου λύκε,

    Το ζευγάρι της ιστορίας μας είναι πραγματικά υπέροχο..
    Όσο για το πνεύμα των εορτών που σε διακατέχει και τον μοναδικό σου τρόπο να ξεστολίζεις, δεν θα τα σχολιάσω!! :)

    Καλή χρονιά και μια σφεντόνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ομορφη η ιστορία σου. Με συγκίνησε και με ταξίδεψε.
    Καλή χρονιά εύχομαι με όμορφα στολισμένα δέντρα με την αγάπη των ανθρώπων, αυτό είναι άλλωστε το πνεύμα αυτών των ημερών.
    Καλώς σε βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητή Dyosmaraki,

    Καλή χρονιά και σε σένα με το δικό σου δέντρο πάντα στολισμένο.

    Χαίρομαι που βρεθήκαμε..

    Την καλημέρα μου και τις ευχές μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλή Χρονιά σου εύχομαι και Χρόνια Πολλά. Σε ευχαριστούμε για τις όμορφες ιστορίες και ελπίζουμε να συνεχίσεις έτσι και τη φετινή χρονιά. Καλές εμπνεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητή Zekia,

    Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και τα ενθαρρυντικά σου λόγια.

    Καλή χρονιά κι ένα μεγάλο χαμόγελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κάθε στολίδι και μία ανάμνηση από το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον...
    Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε όλες τις ευχάριστες στιγμές μας(αλλά καί τις δυσάρεστες), στολίδια σ'ένα δέντρο. Για να μην ξεχνάμε, για να μην επαναλαμβάνουμε λάθη, για να παραδειγματιζόμαστε, για να νιώθουμε όσα νιώθαμε και πάλι από την αρχή.

    Και μακάρι όλα τα ζευγάρια να ήταν σαν τον Παναγιώτη και τη Δήμητρα. Τι όμορφο να περνούν κάποια ζευγάρια όλη τους τη ζωή μαζί κι αγαπημένοι...

    Πολύ όμορφη και γλυκιά ιστορία, σαν το δέντρο που περιγράφεις :)

    ~Φαίη~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ζαχαρένια μου Φαίη,

    Όλοι έχουμε το δέντρο μας και τα στολίδια του είναι ανάλογα των αναμνήσεων, των ελπίδων και των προσδοκιών του καθενός μας..

    Καλή σου μέρα κι ένα φρέσκο-ολόφρεσκο τζίνι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εχεις τον τροπο σου κορίτσι μου ..
    εχεις τον τρόπο να μας καθηλώνεις..
    Υπέροχο το ζευγαρι ..
    Υπέροχη κ ετουτη η ιστορία σου!!
    Καλη χρονιά ΄σου ευχομαι ότι καλύτερο κ αληθινό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπημένη μου El Corazon,

    Χαίρομαι που το ζευγάρι σε καθήλωσε όσο κι η σκέψη του εμένα..

    Καλή χρονιά κι ένα γλυκό χαμόγελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΟΛΑ ΚΑΛΑ;ΧΑΘΗΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φωτεινη..Καλο Μήνα...!!εξακολουθείς να μου λείπεις..απιστευτα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φίλε Σκρουτζάκο,

    Σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και για τις ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγαπημένο μου Αερικό,

    Σ' ευχαριστώ για όλα :)

    Ένα μεγάλο χαμόγελο κι ένα φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΟΛΑ ΚΑΛΑ;ΧΑΘΗΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή